Nu cred in schimbare

Schimbarea clasei politice, ceruta in “strada”, ca masura imediata, este un proces irealizabil, o utopie. Cati au intrat in mediul politic, pana acum, pentru a ne reprezenta cu adevarat, pentru binele tarii? Toti isi doresc un loc cald, oportunitati pentru familii si apropiati, putere, influenta si bani. Nu au o cauza altruista, nobila. Sunt in frunte doar pentru interesul propriu. Si sunt atinsi, mai tarziu, de o alta boala grea – lacomia.

Astazi, un tanar politician, din generatia 2.0, ar fi sfasiat si inghitit de “crocodili” din prima clipa. Pentru a putea supravietui intr-o astfel de jungla, trebuie sa fii adaptabil, ascultator, flasc dar in acelas timp viclean si ambitios.

Pana in luna August, in Romania, presedintele tarii castiga 6.500 RON iar premierul 5.300 RON. Un primar de capitala castiga 6.500 RON, iar unul de comuna 2.000 RON. Un senator 4.800 RON. Un deputat 4.300 RON. Veniturile sunt mici, in raport cu responsabilitatea. Sa fie vorba de altruism innobilat de un patriotism profund? Nu pricep care este miza. De ce sa rupi randurile pentru o mie de euro amariti?

Din 382 de deputati, 35 si-au incetat mandatul inainte de termen. Amintesc: Becali George, Adam Ioan, Iacob Ridzi Monica Maria, Mitrea Miron Tudor, Hrebenciuc Viorel, Fenechiu Relu. In plus, sunt zeci de parlamentari, in functie, cu probleme de natura penala. Oameni experimentati, incercati de viata. Ba chiar sunt in functie si cei cu condamnari in prima instanta. La naiba, avem si fost premier, pana mai ieri in functie, cu probleme penale. Nu mai zic de primari.

Functia, raspunderea si numarul de atributii trebuie sa reflecte salariul. Numai asa putem motiva profesionistii sa lucreze pentru stat. Daca vrei ca un primar sa nu mai fure, trebuie, intai de toate, sa-l platesti bine. Este atat de simplu. Mai mult, alesii corupti sa fie executati public – averi confiscate si puscarie cat nu pot duce.

Pana acum este evidenta indiferenta. Chiar si dupa numeroasele interventii si masuri. In timp ce tinerii scandau lozinci anticoruptie, zilele trecute, primarul din Bran tocmai isi primea dublul salariului pe o luna, sub forma de spaga, pentru instalarea ornamentelor de Craciun.

De ce nu cred in schimbare? Pentru ca romanului-victima ii va fi tare greu sa mai scoata bani din buzunar pentru “calaii” care, de-a lungul timpului, i-au pus bete in roate, l-au furat, l-au izgonit din tara si l-au umilit.

politica

One thought on “Nu cred in schimbare

  1. Freer ionela

    Imi poti spune te rog cum e cu plata pay on pickup?nu inteleg de loc e plata la domicikiu sau la vreun punct de ridicare a coletului?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *