Schimbarea de a doua zi

Nu cred într-o schimbare care să aibă loc peste noapte, dacă alegem un om special, muncitor şi onest care să ne reprezinte. Decent, glumeţ, curvar sau beţiv, preşedintele nu poate schimba destine. Pur şi simplu nu se poate, când ai cei mai mulţi “neştiutori de carte” din Europa.

De 25 de ani visăm, privim în urmă, suntem nostalgici după comunism şi dăm vina pe conducători. Nu avem atitudine, carismă, curaj sau îndrăzneală. Suntem apatici, trişti, plictisiţi şi ni se taie piuitul cu 5%, cu un kilogram de făină sau cu câteva sticle de ulei.

Am sperat că totul va fi mai bine, de la an la an, timp în care ţară a fost jefuită grosolan, sistematic, fără milă. Că s-a putut, terenul fiind fertil. Sunt puşi la zid “evazioniştii” din pieţe, băbuţe care văd o legătură de pătrunjel şi firmele mici care încearcă să supravieţuiască de la o zi la alta, în timp ce prădătorii mamut sunt protejaţi de sistem.

Structuri parazitare, gigant, au funcţionat ( şi încă funcţionează ) artificial, rigid, ineficient, păzindu-ne de rău – exemplu Garda Financiară – astăzi desfiinţată -, ANAF, CNAS, Inspectoratele şcolare, etc.

De când ne-am integrat în UE, în fiecare raport MCV se aminteşte de corupţie, independenţa justiţiei şi transparenţă. Şi se văd progrese. ICCJ, DNA-ul şi ANI fac treaba. Zeci de condamnări în fiecare lună, mega-jafuri demascate şi baroni, mai ieri invincibili, puşi astăzi cu botul pe labe.

În 2014, după 25 de ani de la schimbarea regimului, suntem încă extrem de afectaţi de corupţie. De aici a pornit totul. Şi lucram exact invers, de la vârful piramidei, sprijiniţi de UE. Romanii tot săraci, trişti, dezamăgiţi şi înapoiaţi sunt. Când voi crede în schimbare? Când se va împrospăta generaţia. Când vor dispărea toţi românii nostalgici.

Flock of sheep, New Zealand, Pacific

One thought on “Schimbarea de a doua zi

  1. Alex

    Bineinteles ca schimbarea nu se face peste noapte. Dar putem sa mergem intr-o directie buna.
    Foarte bun exemplul cu justitia. Cine ar fi crezut prin 2004 ca o structura a statului va fi atat de puternica incat sa ancheteze si sa trimita in judecata atat de multi oameni? Dar, incet – incet schimbarea s-a facut si pana astazi au facut progrese uimitoare.
    La fel putem vorbi despre tara si conducatorii sai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *