Lupta Bisericii cu sarbatoarea de Halloween

Ieri, am fost o fugă la piaţa să cumpăr un bostan pentru ciopârtire. În drumul meu, jde copii care mai de care mai mascaţi, mai mâzgăliţi. Prin cartier se auzeau râsete, chicoteli, pe alocuri şi strigăte. Chiar mi-a plăcut, de ce să nu recunosc. Petreceri private, petreceri în dormitor, bal mascat, trick or treat – într-un cuvânt distracţie. Cum să nu-ţi placă?

Avem şi noi tradiţii cu mascaţi destule, tradiţii care ar putea, la fel de bine cum o face Halloween-ul, să “dezumanizeze” populaţia. Că de aici am pornit, Patriarhia vede această sărbătoare că pe un “senzaţional comercial straniu şi macabru – pericol de dezumanizare”. Şi mă întreb, cu ce sunt mai presus mascaţii noştri de anul nou? De ce nu ai dezvolta ideea de sărbătoare cu morţi dezgropaţi, strigoi şi fantome în ţara lui Dracula?

Un lucru e clar. Copiii adoră halloween-ul. Şi părinţii vor cumpăra bostani şi vor participa la serbări cu teme de genu. Nimic nu poate schimba asta. E o sărbătoare simpatică, deja adoptată. Aşa că, stimaţi clerici, daţi dovadă de inteligentă şi nu vă împotriviţi. Că o să doară mai tare.

Halloween Romania

Tagged on: ,

One thought on “Lupta Bisericii cu sarbatoarea de Halloween

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *