Cum sa gasesti un instructor auto bun?

Mi-a fost greu sa aleg o scoala auto cand mi-am pus in gand sa devin sofer. Pe atunci eram in Iasi si am cautat pe google cateva scoli, mi-am facut o lista, am vazut ce masini sunt si gata. A doua zi eram la cursurile de legislatie. M-am grabit!

Exista o statistica facuta pentru fiecare scoala de soferi in parte oficial lansata pe siteul drpciv.ro . Ultima lista gasita de mine contine date calculate pentru perioada : 01.01.2012 – 31.03.2012, o poti lua de aici direct. Vei gasi statistici din toate judetele tarii deci selecteaza exact ce te intereseaza si copie datele intr-un fisier excel nou. N-ai nevoie de toate informatiile. Bun, acum ai instructorii auto din judetul tau. Sorteaza-i dupa numarul de examinari. Cateva lucruri de care sa tii cont :

 • Cei din capul listei, cu rata de promovabilitate mare ( peste 90% ) si cu numar mare de cursanti sunt de obicei instructori pentru categorii mai mari de B. Acei instructori nu te intereseaza. Asigura-te ca instructorii selectati se ocupa de categoria care te intereseaza.
 • De multe ori instructorul cu cele mai multe examinari poate fi chiar patronul scolii auto ( fii atent la numele lui , exemplu Auto Dragoi, Auto Cristi Olteanu, Auto Macovei ). Din experienta iti spun ca patronul de scoala e mai ocupat decat restul instructorilor cu chestiile administrative si te vei simti neglijat. Nu este o regula generala insa.
 • Poti da o cautare pe Google dupa numele firmei, sa aflii mai multe informatii ( numar de telefon, adresa )
 • Odata ce ti-ai facut o lista cu 2-3 instructori, cauta-le numele pe Google, pe forumuri. Vezi daca-i gasesti recomandati de alti cursanti. E posibil sa dai peste reclame postate intentionat. Informeaza-te!
 • Media de cursanti prezenti la proba practica pentru un instructor este aproximativ 20 pentru Ianuarie-Martie 2012. Un instructor cu peste 20 de cursanti si cu o rata de promovabilitate peste 60 de procente ar trebui sa fie in regula. Aceste date sunt valabile doar in cazul acestui fisier excel.
 • Procentul candidatilor neprezentati este bine sa fie cat mai mic. Asta-ti spune ca majoritatea au fost siguri pe ei inainte de examenul practic.
 • Nu tine cont prea mult de masina pe care vei conduce. Performantele instructorului sunt mai importante decat performantele masinii!

Exemple de instructori auto categoria B cu peste 20 de cursanti si cu rata de promovabilitate peste 60% : Elena Tanase ( Neamt ), Tudor Dumitrica ( Brasov, l-am ales pentru prietena mea. ), Ion Popa ( Arges :-] ), Carol Marina ( Bucuresti ), Petru Drulea ( Timis ), Bogdan Pricop ( Galati ), Daniar Bectemir ( Constanta ), Lica Ancuta ( Sunt ceva probleme in Iasi, procentele bune sunt in jur de ~50%.), Sandu Balaj ( Maramures ). Acestea sunt doar exemple selectate de mine. Este bine sa ne axam pe instructori cu performante, talent si calm.

Am observat ca in Bucuresti, Iasi si Timisoara media de promovabilitate scade sub 50 de procente. Este posibil ca o cauza sa fie numarul mare de studenti. Daca iti alegi un instructor bun, urmezi orele de conducere serios si te pregatesti pentru teorie totul va fi bine.

In Brasov ( locul de unde tastez acum ) rata de promovabilitate este de 60% iar Tulcea are o incredibila rata de succes de 90%. Daca esti din Tulcea si citesti asta, trebuie sa te bucuri :)

Siteuri ajutatoare : http://www.incepator.ro , http://www.drpciv.ro

Eu sunt deja sunt convins ca vei fi un sofer pe cinste. Alege-ti instructorul care ti se potriveste, nu te grabi. Pasul pe care-l faci este unul foarte important si e bine sa-l treci cu bine cat mai repede.

Bafta multa si curaj!

PS: Pentru orice fel de intrebari sau completari folositi formularul de contact. Acest articol nu contine reclame platite, toate recomandarile sunt facute de mine personal pe baza statisticilor Drpciv.

5 thoughts on “Cum sa gasesti un instructor auto bun?

 1. Marius

  Promovabilitatea unei scoli de soferi sau unui instructor auto nu depinde numai de instructor.Dupa 2 luni de la terminarea orelor de conducere,vine cursantul si face 1 sedinta de conducere si vrea sa mearga la examen(vrea sa mearga la examen sa vada cum este).Ce sanse are cursantul sa fie admis la examen?Este vina instructorului?Va invit pe toti cei ce face-ti comentarii,sa va atestati ca instructor si sa vedem ce comentarii mai face-ti!Cita rabdare poate avea un instructor cind (aproape)toti participantii la trafic ne clacsoneaza,ne injura,(toti cursantii mei conduc cit mai aproape de viteza legala,nu ii las sa conduca cu 20 Km/h).

 2. tainic

  Foarte tare ca mai sint si altii care cauta statistici :)
  Eu am luat toate datele de pe drpciv.ro din fisierele excel si am facut site-ul asta: http://www.topinstructoriauto.ro care arata topul instructorilor pentru fiecare judet, din 2009-2013 (primul semestru din 2014 inca nu e afisat pe drpciv.ro).

  In plus mai are si posibilitati de filtrare (de ex sa arate doar instructorii cu un numar minim de cursanti examinati — implicit e 50). Ex pt Iasi: http://www.topinstructoriauto.ro/top?judet=iasi

  Sper sa fie de folos.

  1. Adrian Post author

   succes cu siteul. arata bine :) de mentionat ca unii intructori care apar pe site sunt strict orientati pe o singura categorie. si cred ca e inclus si categoria de profesionisti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *