Atacul terorist de la Charlie Hebdo, din Paris. Ce s-a omis?

In aceeasi zi, in Yemen, a avut loc un atac terorist cu peste 100 de victime – majoritatea musulmani. Prea putin s-a vorbit despre acest eveniment. Tot in Yemen, cu putin timp in urma, alti 33 au murit. Luna trecuta au murit 130 de copii musulmani, in Pakistan. Au fost executati fara mila. Din nou, putina cerneala consumata.

Dar sa revenim la subiect. Atacul din Paris a fost comis de doi francezi. Au fost antrenati, platiti si motivati de lideri jihadisti sa desfasoare atacul in Paris. Nu a fost o prostie sau o intamplare. Totul a fost bine organizat. Ei nu s-au suparat pe jurnalisti, au avut o misiune.

Totul a pornit de la caricaturile celor de la Charlie Hebdo, inca din 2006. Artistii l-au infatisat pe Mohamed homosexual, ars in cur, lingandu-se pe gura cu alt barbat. Se stie ca religia musulmana – chiar si cea ortodoxa – condamna la moarte homosexualii.

charlie-hebdo

Nici Iisus n-a scapat de satira. Jurnalistii de la Charlie Hebdo l-au infatisat, intr-o alta editie, cum facea sex cu Dumnezeu, in timp ce avea infipt in anus Sfantul Duh. Destul de picant, nu? Iti trebuie mult curaj sa publici astfel de caricaturi. Si curajul, in acest caz, este masurat in euro. Au facut-o si de dragul banilor, sa fim realisti. Vanzarile explodau cand aparea profetul Mohamed pe coperta. De la 100 de mii de copii vandute la 300.

Astazi, dupa multe peripetii, procese, amenintari si atacuri au murit. Pana si presedintele Frantei, Jacques Chirac, a condamnat “satira” jurnalistilor francezi. A meritat? Eu zic ca nu. Se putea face satira la adresa musulmanilor si in alt mod, mai cuminte. Au ales modul extrem de libera exprimare, au primit extrem. Au primit moarte.

N-au intarziat sa apara acuzele la adresa islamistilor. Ca ei sunt de vina. Religia e de vina pentru tot ce se intampla. De ce nu se transmite adevarul? Cine finanteaza gruparile extremiste? De unde vin, ce vor? Pana la urma, cati musulmani au murit, in urma atacurilor teroriste?

Acuzele aduse musulmanilor si religiei lor nu-si au locul. Pentru ca aceste acuze si tensiuni pot escalada. Oare nu aceasta este adevaratul scop al extremistilor? Sa dezbine? Sa ne implanteze idei precum: ‘musulmanii sunt extremisti’, ‘islamul ucide’, etc? Au reusit in mare parte. Astazi daca auzi pe cineva strigand ‘Allahu Akbar’ iti ingheata sangele in vene, instant.

Trebuie sa invatam sa distingem adevarul de minciuna. Sa acceptam islamul la fel cum acceptam crestinismul. Sa invatam sa gandim, sa nu primim informatii deja digerate de altii. Sa evaluam evenimentele obiectiv, la rece. Daca putem…

Eu nu sunt Charlie Hebdo.

original[1]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *